Fysiotherapie Cuijk Centrum

Longrevalidatie

Longrevalidatie programma
De huisarts kan u op basis van longfunctiegegevens en uw klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut. Het kan ook zijn dat u eerst bent doorgestuurd naar de longarts. De longarts bepaalt aan de hand van longfunctie en inspanningstesten de ernst van de longrevalidatie. Afhankelijk van de uitslag, wordt u verwezen naar de fysiotherapeut.

Het longrevalidatie programma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditieverbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. De fysiotherapeut leert u een aantal ademhalingsoefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden

Werkwijze
Conditie- en krachttraining | Fysiotherapie Cuijk CentrumU krijgt eerst een introductiegesprek met de fysiotherapeut die met u spreekt over uw klachten, medicijngebruik, verwachtingen wederzijds en de longrevalidatie. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door uw inspanningsvermogen, de ernst van de longklachten en mogelijke aanwezigheid van blessures.

Het trainen bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen. Ten tweede gaat u uw spierkracht verbeteren, dat wil zeggen krachtgerichte oefeningen voor armen en benen. De begeleiding bestaat uit:

 • Een trainingsprogramma op maat
 • Tips over inspanning en bewegen in de dagelijkse thuissituatie
 • Adviezen voor een efficiënte ademhaling
 • Tijdens de training controle van de hoeveelheid zuurstof in het bloed (saturatiemeter).
 • U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma. Dit individuele programma wordt regelmatig aangepast aan uw mogelijkheden.

Kleding
Tijdens de training kunt u het beste sportkleding of makkelijk zittende kleding dragen, waarin u zich goed kunt bewegen. Ook worden stevige schoenen aangeraden.

Kosten
De vergoeding van uw zorgverzekeraar wordt bepaald door de mate van longklachten en de dekking van uw aanvullende verzekering. Tijdens het eerste gesprek met de fysiotherapeut wordt hierover gesproken. Verder kunt u voor meer informatie te allen tijde contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

COPD
Een aandoening waar longrevalidatie wordt gegeven is COPD. COPD is de afkorting van: Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald: chronisch obstructieve longaandoening. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen en longemfyseem, waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling. Ook spelen vaak vermoeidheid en een verminderde belastbaarheid mee.

De indeling Gold I,II,III en IV geeft de ernst van de aandoening aan.

Overige informatie

Fysiotherapie Cuijk Centrum is aangesloten bij het Netwerk Longrevalidatie georganiseerd door FYNE. Dit netwerk streeft naar samenwerking op het gebied van longrevalidatie zorg met als doel 'het verbeteren van de inhoudelijke als ook organisatorische zorg voor de patiënt met longklachten.

Informatie/aanmelden
Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met de praktijk, telefoonnummer 0485-313205, of per mail info@fysiotherapiecuijk.nl

Diabetes

Diabetes training is een speciaal trainingsprogramma voor mensen met Diabetes Mellitus (suikerziekte). Door training wordt de kans op het krijgen van Diabetes Mellitus aanzienlijk verkleint. Bij een gezonde leefstijl hoort ook voldoende bewegen.

Het resultaat van training kan zijn:

 • betere handhaving van de gewenste bloedsuikerspiegel
 • verbeterde glucosetolerantie
 • verbeterde gevoeligheid voor insuline, waardoor minder medicijnen nodig zijn
 • gunstig effect op lichaamsgewicht en het vetpercentage
 • gunstig effect op de bloeddruk
 • verminderd risico op hart en vaatziekten

Wanneer diabetes training
De doelgroep waarvoor dit protocol van toepassing is, zijn cliënten met de diagnose Diabetes die verantwoord willen leren bewegen met deze aandoening.

Het doel is om door het aanbieden van begeleide en geprotocolleerde training en gestructureerde cliëntenvoorlichting de cliënt beter in staat te stellen op verantwoorde wijze veilig en effectief te bewegen met Diabetes.

De inhoud van de training
In het introductiegesprek wordt uitgelegd wordt wat de cliënt kan verwachten en worden de trainingsdoelen worden geformuleerd.

Overige informatie

Voeding
Een gezonde leefstijl met hierbij gezond eten is bij mensen met diabetes erg belangrijk. Als u hier meer informatie over wilt hebben, kunt u contact opnemen met onze diëtiste.

Informatie/aanmelden
Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met de praktijk, telefoonnummer 0485-313205, of per mail info@fysiotherapiecuijk.nl

 

Hartrevalidatie

Na uw ziekenhuisopname voor hart-en vaatziekte is het van belang dat u gaat investeren in het ontwikkelen of het onderhouden van een actieve leefstijl om herhaling te voorkomen.

Het programma hartrevalidatie staat onder leiding van een fysiotherapeut en stelt u in staat uw dagelijks leven weer op te pakken en voort te zetten binnen uw eigen grenzen en mogelijkheden. U leert naar uw lichaam te luisteren, ermee om te gaan en er weer op te vertrouwen.

Hartrevalidatie voor wie?
Hartrevalidatie is bedoeld voor verschillende hartaandoeningen. Het gaat om personen met hartklachten zoals:

 • angina pectoris
 • die een hartinfarct hebben doorgemaakt
 • met hartritmestoornissen
 • met cardiomyopathie (aantasting van de hartspier)
 • die gedotterd zijn
 • die een hartklep- en/of bypassoperatie hebben ondergaan
 • die een pacemaker
 • of een inwendige defibrillator (ICD) hebben gekregen
 • die een harttransplantatie hebben ondergaan
 • die wachten op een hartoperatie

Onze fysiotherapeut begeleidt u bij het herstel en voorkomen van hart- en vaatziekten. U traint in de trainingszaal. Voorafgaande aan het programma vindt er een intake plaats waarin uw wensen en mogelijkheden in kaart worden gebracht. Daarna worden uw conditie en kracht gemeten. Onze fysiotherapeut begeleidt u bij iedere training gedurende het programma.