Diastase: het wijken van de buikspieren na de zwangerschap

Tussen de rechte buikspieren ligt op de middellijn een bindweefselplaat, de linea alba genoemd, die de rechte buikspieren met elkaar verbindt. De linea alba loopt van de onderkant van het borstbeen tot de bovenkant van het schaambeen.

Tijdens de zwangerschap neemt door de groei van het kindje de druk op de buikwand toe en onder invloed van hormonen de stevigheid van het weefsel wat af. Daardoor zullen de rechte buikspieren gaan wijken. Het wijken van de buikspieren wordt een diastase genoemd en is in de laatste weken van de zwangerschap en in de eerste periode na de bevalling een normaal verschijnsel. Drie maanden na de bevalling heeft ongeveer 40% van de moeders nog een diastase, waarbij de mate van diastase duidelijk kan verschillen. Het gaat niet alleen om de ruimte tussen de rechte buikspieren, maar met name om de veerkracht van de peesplaat en de samenwerking van de spieren rondom buik, bekkenbodem en rug.

De gevolgen van een diastase kunnen zijn; houdingsproblemen, rugklachten, cosmetische problemen (een dikke buik houden).

Zwangere vrouwen die in goede conditie zijn door bijvoorbeeld het volgen van Zwangerfit® en in de lessen al tips krijgen over houding en gebruik van buikspieren, kunnen postpartum hun houding beter corrigeren en handhaven, waardoor minder kans op een diastase en/of sneller herstel.

Het vroegtijdig aandacht schenken aan herstel en training van de buikspieren tijdens de postpartumperiode blijkt een gunstig effect op de afname van de diastase te hebben. Ademhaling, houding en gerichte training van buik- rug- en bekkenbodemspieren zijn hierbij belangrijk. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen en beantwoord vragen, onderzoekt de klachten en stelt het behandelplan op. Ook voor een eenmalige check van de buikspieren na de bevalling kun je langskomen bij de fysiotherapeut.