Longrevalidatie
Longrevalidatie programma
De huisarts kan u op basis van longfunctiegegevens en uw klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut. Het kan ook zijn dat u eerst bent doorgestuurd naar de longarts. De longarts bepaalt aan de hand van longfunctie en inspanningstesten de ernst van de longrevalidatie. Afhankelijk van de uitslag, wordt u verwezen naar de fysiotherapeut.
Het longrevalidatie programma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditieverbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. De fysiotherapeut leert u een aantal ademhalingsoefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden
Werkwijze
U krijgt eerst een introductiegesprek met de fysiotherapeut die met u spreekt over uw klachten, medicijngebruik, verwachtingen wederzijds en de longrevalidatie. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door uw inspanningsvermogen, de ernst van de longklachten en mogelijke aanwezigheid van blessures.
Het trainen bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen. Ten tweede gaat u uw spierkracht verbeteren, dat wil zeggen krachtgerichte oefeningen voor armen en benen. De begeleiding bestaat uit:
- Een trainingsprogramma op maat
- Tips over inspanning en bewegen in de dagelijkse thuissituatie
- Adviezen voor een efficiënte ademhaling
- Tijdens de training controle van de hoeveelheid zuurstof in het bloed (saturatiemeter).
- U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma. Dit individuele programma wordt regelmatig aangepast aan uw mogelijkheden.
Kleding
Tijdens de training kunt u het beste sportkleding of makkelijk zittende kleding dragen, waarin u zich goed kunt bewegen. Ook worden stevige schoenen aangeraden.
Kosten
De vergoeding van uw zorgverzekeraar wordt bepaald door de mate van longklachten en de dekking van uw aanvullende verzekering. Tijdens het eerste gesprek met de fysiotherapeut wordt hierover gesproken. Verder kunt u voor meer informatie te allen tijde contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
COPD
Een aandoening waar longrevalidatie wordt gegeven is COPD. COPD is de afkorting van: Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald: chronisch obstructieve longaandoening. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen en longemfyseem, waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling. Ook spelen vaak vermoeidheid en een verminderde belastbaarheid mee.
De indeling Gold I,II,III en IV geeft de ernst van de aandoening aan.
Overige informatie
Fysiotherapie Cuijk Centrum is aangesloten bij het Netwerk Longrevalidatie georganiseerd door FYNE. Dit netwerk streeft naar samenwerking op het gebied van longrevalidatie zorg met als doel 'het verbeteren van de inhoudelijke als ook organisatorische zorg voor de patiënt met longklachten.
Informatie/aanmelden
Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met de praktijk, telefoonnummer 0485-313205, of per mail info@fysiotherapiecuijk.nl