Behandeling vochtophopingen
Oedeem is een ophoping van vocht in bepaalde delen van het lichaam. De oorzaak van het ontstaan kan uiteenlopen. De aandoening kan zowel aangeboren als verworven zijn. Oedeem kan ontstaan na een medische ingreep bij bv borstkanker. Bij een dergelijke operatie kunnen lymfeknopen verwijderd worden of beschadigd raken waardoor de afvoer van lymfevocht bemoeilijkt wordt. Oedeem is in de meeste gevallen chronisch van aard. De klachten bij lymfoedeem zijn een zwaar en vermoeid gevoel in de benen, opgezwollen enkels en een gezwollen en strak gevoel bijvoorbeeld van de armen en pols.
Verder kan oedeem ontstaan rondom littekens en verwondingen, wat ervoor kan zorgen dat de genezing ervan vertraagd wordt. Ook rondom spataders kan oedeem ontstaan.
Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden
Lymfoedeem:
Eiwitrijk oedeem waarbij een ‘delle’ in de huid gedrukt kan worden. Er blijft een putje in de huid zichtbaar gedurende korte tijd. Dit oedeem kan aangeboren zijn (primair) of ontstaan na trauma/operatie (bijv. na een okselkliertoilet). Dit is zichtbaar op bovenstaande foto.
Fibrose:
Wanneer langdurig lymfoedeem aanwezig is onder de huid, kunnen eiwitten neerslaan in het weefsel. Dit wordt als zeer pijnlijk ervaren.
Lipoedeem:
Een pijnlijke, chronische vorm van oedeem waarbij er een verstoring is in de aanmaak van vetweefsel. Er is sprake van een onderhuidse ophoping van vet en vocht waarbij vetcellen vergroot zijn. Hierbij is de bekende ‘rijbroek’ kenmerkend. De patiënt heeft vaak een smalle taille met dikke benen en/of armen. Vaak gaat deze vorm van oedeem gepaard met lymfoedeem, doordat de vergrote vetcellen tegen lymfbanen aandrukken.
Veneus oedeem:
Oedeem dat ontstaat door kapotte kleppen in de aderen. Doordat kleppen in de aders niet goed meer sluiten, stroomt bloed terug in de aders. kenmerkend bij deze vorm zijn spataders.
Behandelmogelijkheden
Manuele lymfedrainage:
Een speciale, zachte en ontspannende massagetechniek. Doordat vocht in het lichaam niet meer afgevoerd kan worden door verwijderde of beschadigde lymfeknopen, dient deze taak overgenomen te worden door de overige ‘gezonde’ lymfeknopen in dat lichaamsgebied. De gezonde lymfeknopen worden door een zachte massage gestimuleerd harder te gaan werken waardoor het extra vocht afgevoerd kan worden op een natuurlijke manier.
Compressietherapie:
Compressietherapie is het inzwachtelen het oedeemgebieden. Door lichte druk van buitenaf wordt het vocht beter terug in de vaten opgenomen waardoor het op een natuurlijke manier afgevoerd en uitgescheiden kan worden. Compressietherapie zorgt ervoor dat een gebied (vrijwel) oedeemvrij wordt.
Therapeutische Elastische Kousen:
Deze kousen worden aangemeten wanneer het oedeemgebied (eventueel na compressietherapie) oedeemvrij is. Ook de elastische kous geeft lichte druk van buitenaf, waardoor het vocht ook daadwerkelijk weg blijft.
Mechanische oedeembehandeling:
Bindweefselmassage waarbij de huid soepel gemaakt wordt. Deze therapie kan ingezet worden bij het behandelen van lipoedeem, waardoor de patiënt minder pijn ervaart. Daarnaast is het mogelijk om pijnlijke fibrose te behandelen.
Bewegingsoefeningen:
Er wordt uitleg gegeven welke bewegingsoefeningen de patiënt thuis kan uitvoeren om de afvoer van het vocht te bevorderen.
Wilt u een afspraak met de oedeemtherapeut? Belt u dan met de praktijk 0485-313205 of mail naar info@fysiotherapiecuijk.nl.
.