Wat is runningtherapie?
Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten. Van buitenaf bekeken kan runningtherapie lijken op een reguliere hardlooptraining, maar runningtherapie kan worden gezien als een fase tussen niet sporten/bewegen enerzijds, en deelname aan reguliere sport beweegactiviteiten anderzijds.
Waarom runningtherapie?
Runningtherapie kan worden ingezet bij de behandeling van mensen met uiteenlopende psychische problemen en klachten en kan een aanvulling zijn op de huidige behandeling (door bijv. fysiotherpeut, psycholoog). Ook mensen die (nog) geen klachten hebben maar die zichzelf ten doel hebben gesteld om een betere balans te verkrijgen tussen arbeid (inspanning, sport, werk) en rust (herstel, ontspanning) kan runningtherapie worden ingezet.
Voor mensen die (tijdelijk) in een arbeidsongeschiktheidssituatie terecht zijn gekomen, kan runningtherapie onderdeel uitmaken van het zogenoemde arbeidsre-integratieproces.
Runningtherapie helpt in veel gevallen de zelfredzaamheid van patiënten te vergroten. Een aantal aandoeningen en klachten waarbij de inzet van runningtherapie een positieve invloed kan hebben, zijn o.a. stemmingsstoornissen (met name lichte tot milde depressie; angststoornissen; stress; vermoeidheid; slaapproblemen). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.