Shockwave heeft een bewezen effect bij chronische klachten aan pezen. Shockwave stimuleert je lichaam om zelf je blessure te genezen.

Heb je chronische pijn zoals hielspoor, verkalking in de schouder, een tennisarm of golfelleboog? En heb je alles al geprobeerd om ervan verlost te raken zoals injecties, medicatie, fysiotherapie en relaxatiemethodes? Zonder resultaat en met terugkeer van de pijn, soms erger dan voorheen? Dan is Shockwave therapie wellicht de oplossing.

Wat is shockwave?

Shockwave werkt met geluidsgolven. De fysiotherapeut bedient een apparaat waar deze geluidsgolven uit komen. Deze geluidsgolven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door je huid naar de plek waar je blessure zit. Door deze geluidsgolven verbeteren de bloedsomloop en stofwisseling in het blessuregebied waardoor de pijn afneemt. Shockwave stimuleert zo je lichaam om de blessure zelf te genezen. Het is een goede behandeling bij chronische en/of hardnekkige blessures.

Waarom gebruikt de fysiotherapeut shockwave?

Met shockwave kan de fysiotherapeut de klacht op weefselniveau behandelen waardoor de pijn afneemt.

Bij welke klachten gebruikt de fysiotherapeut shockwave?

Bijvoorbeeld bij langdurige peesklachten (met of zonder verkalking) van: hielpijn, achillespees, kniepees, pijn net onder de knieschijfelleboog (tennis- of golferselleboog), schouderklachten, scheenbeenklachten (shin splints), spierverrekkingen.

Hoe werkt shockwave?

Shockwave therapie | Fysiotherapie Cuijk CentrumDe fysiotherapeut onderzoekt eerst, eventueel met behulp van het echografisch apparaat, jouw klachten. Op het te behandelen lichaamsdeel brengt hij vervolgens wat gel aan. Deze gel helpt om de golven beter over te brengen. De fysiotherapeut richt de golven via een behandelkop op dit gebied. Per behandeling duurt dit ongeveer 5 tot 10 minuten en dit is altijd onderdeel van een volledige behandeling fysiotherapie. Soms vindt de behandeling plaats op één lichaamslocatie, maar hij kan ook een groter gebied behandelen. De fysiotherapeut kan de frequentie en intensiteit van de golven tijdens de behandeling veranderen. De behandeling kan pijn doen, maar de behandelend fysiotherapeut houdt altijd rekening met je blessure en pijnbeleving. Hij legt bij iedere stap uit wat hij doet en gaat doen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Gemiddeld zijn er 5 behandelingen nodig. Tussen 2 behandelingen in zit meestal een periode van ongeveer 7 tot 10 dagen.

Combinatie shockwave therapie en echografie

De fysiotherapeuten combineren shockwave steeds vaker met echografie. Met een echo kan de fysiotherapeut namelijk snel en duidelijk bepalen wat je pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit. Door echografie kun je bijvoorbeeld kalkafzetting in je schoudergewricht goed zien. Daarna kan de fysiotherapeut de shockwave therapie gericht op die plek gebruiken. Hierdoor is deze therapie zeer effectief.

In onze praktijk geven Teun Bors en Daniëlle Busch shockwave behandelingen. Zij hebben de opleiding hiervoor gevolgd.