Duizeligheid
Duizeligheidsklachten
Heeft u last van duizeligheid, balans- of evenwichtsklachten? Fysiotherapeute Danielle Busch heeft de opleiding Duizeligheidsklachten van het Kenniscentrum Duizeligheid van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn gevolgd en is aangesloten bij dit Kenniscentrum.
Verschillende vormen van duizeligheid en stoornissen in evenwicht en balans zijn te behandelen met fysiotherapie.
Om te kijken welke factoren een rol spelen bij uw duizeligheid zal de fysiotherapeut eerst een uitgebreide anamnese afnemen en uitgebreid onderzoek doen. Op deze manier bekijkt zij of fysiotherapie voor u de aangewezen vorm van behandelen is, of er nog aanvullend onderzoek nodig is en welke vorm van therapie voor u het meest geschikt is. Vanzelfsprekend kunt u ook rechtstreeks verwezen zijn door het Gelre Ziekenhuis voor een specifieke vorm van therapie. Dan zal de anamnese en het onderzoek daarop aangepast zijn.
BPPD
BPPD staat voor benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD). Dat is een draaiduizeligheid die seconden duurt en optreedt bij bepaalde bewegingen (bukken, omhoogkijken, omdraaien in bed, gaan liggen in bed). De klachten worden veroorzaakt door ‘steentjes’ die zwerven door het evenwichtsorgaan. Dit is een onschuldige, maar hinderlijke aandoening.
Deze aandoening kan vanzelf overgaan, maar ook behandeld worden met zogenaamde ‘repositie’ manoeuvres of bewegingen. De losliggende ‘steentjes’ worden dan teruggebracht naar de plek van het evenwichtsorgaan waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Wanneer de ‘steentjes’ weer op de hun plek in het evenwichtsorgaan liggen, verdwijnt de draaiduizeligheid. Deze manoeuvres kunnen in de fysiotherapiepraktijk uitgevoerd worden en geven vaak direct resultaat.
Duizeligheidsklachten
Naast draaiduizeligheid zijn er ook andere vormen van duizeligheid, bijvoorbeeld: door bloeddrukverlagende medicatie. In overleg met uw huisarts wordt hiernaar gekeken.
Daarnaast kan duizeligheid door spierspanningsklachten eventueel in combinatie met hyperventilatie klachten en/of angstklachten ontstaan. De therapie bestaat dan uit het verminderen van de spierspanning, het beter leren te ontspannen of het geven van ademhalingsoefeningen.
Balans- en evenwichtsklachten
Het evenwichtsorgaan kan op verschillende manieren beschadigd zijn. Bijvoorbeeld door een ontsteking van het evenwichtsorgaan of door bijwerkingen van bepaalde medicatie.
Oefentherapie kan herstelmechanismen stimuleren, zodat u leert om te gaan met balansklachten en uw evenwichtsklachten beter beheersbaar zijn.
Naast beschadigingen van het evenwichtsorgaan zijn er nog meer factoren die balans- en evenwichtsklachten geven. Denk daarbij aan krachtverlies bij het ouder worden of zenuwbeschadigingen in bijvoorbeeld uw benen, artrose van knie of heup. Ook hier kunnen we met fysiotherapie een helpende hand bieden. Dit doen we door oefeningen te geven waarbij u leert om de evenwichtsproblemen te voorkomen of op tijd te reageren bij evenwichtsproblemen. U krijgt ook oefeningen waardoor u meer kracht en coördinatie krijgt bij bewegingen.

Veelgestelde vragen
Welke locaties hebben jullie?
De praktijk is gevestigd in Laco sportcentrum Cuijk op de St. Annastraat 1 en heeft een nevenlocatie in Mediplein, Smidstraat 30 in Cuijk. Naast de behandelruimte wordt er gebruik gemaakt van onze oefenruimte, de fitnessruimte, het zwembad en de sporthal. Patiënten worden eventueel ook aan huis behandeld wanneer zij niet in staat zijn om naar de praktijk te komen.
Wordt mijn behandeling vergoed?
Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen is aan te raden. Op www.defysiotherapeut.com staat uitgebreide informatie over de vergoedingen. Voor meer informatie raadpleeg uw verzekering, informeer bij uw fysiotherapeut of bij de balie.
Voor welke behandelingen kan ik bij jullie terecht?
U kunt bij Fysiotherapie Cuijk Centrum terecht voor een breed scala aan behandelingen. We hebben deze onderverdeeld in therapie, trainingen en overig. Bekijk hier alle behandelingen.