Kunt u momenteel niet sporten omdat u last heeft van een sportblessure? Dat is erg vervelend als u een actieve sporter bent of graag veel wandelt, fietst of op een andere manier in beweging bent. Sportfysiotherapie is gericht op het behandelen en voorkomen van blessures en helpt om het in zo kort mogelijke tijd behalen van uw doelstelling.

Wat is een sportblessure?

Vrijwel alle actieve sporters zullen wel eens te maken hebben gehad met een sportblessure. Een sportblessure is een blessure dat is ontstaan tijdens het sporten of op een andere ongelukkige manier. Deze blessure belemmert het sporten waardoor u een tijdje niet tot weinig actief kunt bewegen.

De meest voorkomende sportblessures

De meest voorkomende klachten bij sporters zijn knieklachten (knieblessure) en enkelklachten (enkelblessure). Daarnaast zien wij binnen onze praktijk ook veel hoofdblessures, schouderblessures, rugklachten, nekklachten, elleboog blessures, pols- en handklachten, sleutelbeenblessures en klachten aan de hamstring en achillespees.

Blessures voorkomen

Om blessures te voorkomen zult u uw spieren sterker moeten maken. Merkt u dat u last heeft van uw knie? Zorg er dan voor dat u de spieren rondom uw knie zo sterk mogelijk maakt door regelmatig spierversterkende oefeningen te doen. Heeft u al een enkelblessure gehad en wilt u een volgende voorkomen? Zorg er dan voor dat uw enkel volledig is hersteld voordat u weer gaat sporten. Een optie is om een brace te gebruiken tijdens het sporten. De brace versterkt de enkel en voorkomt het opnieuw zwikken. Toch zijn wij als fysiotherapie praktijk voorstander van sporten zonder brace en proberen wij met speciale enkelversterkende oefeningen de enkel weer zo sterk mogelijk te maken.

Sportblessure behandelen | Fysiotherapie Cuijk Centrum

Sportblessure behandelen

Neem blessures serieus, ook al lijkt het weinig pijn te doen. Met de juiste behandeling zal de blessure sneller herstellen en is de kans kleiner dat de sportblessure terugkomt. Voordat u met een blessure bij de fysiotherapeut aankomt, kunt u het betreffende lichaamsdeel zelf al behandelen. Op het moment dat de blessure ontstaat kunt u koelen, het lichaamsdeel omhoog leggen, etc. De meest voorkomende blessure is een kneuzing. Het behandelen van een kneuzing direct nadat de blessure ontstaat wordt hieronder toegelicht.

Kneuzing
Bij een kneuzing is het lichaamsdeel pijnlijk, opgezwollen, (blauw) verkleurd en merkt u dat het lichaamsdeel niet te belasten is. Het is van belang om de kneuzing minimaal 10 minuten te koelen met ijs. Wikkel hiervoor een coldpack in een theedoek. Het koelen zal prettig aanvoelen en de zwelling iets doen verminderen. Doet de kneuzing juist meer pijn door het koelen? Stop hier dan mee! Gebruik het lichaamsdeel niet om op te steunen en leg het indien mogelijk omhoog. Er kan eventueel een drukverband worden aangelegd.

Voor een op maat gemaakt trainingsschema en het zo snel mogelijk herstellen van uw blessure maakt u een afspraak met de sportfysiotherapeut. Ook wanneer u last heeft van een andere blessure is het verstandig om een afspraak te maken voor een zo snel mogelijk herstel.

Wat is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is gericht is op het behandelen en voorkomen van blessures. De sportfysiotherapeut kent de specifieke eisen welke een sporter aan zijn lichaam stelt en behandelt en begeleidt de sporter in de therapie.

De sportfysiotherapeut maakt een sportanalyse en stelt aan de hand van uw sportactiviteit en doelstelling een sportschema op. De fysiotherapeut traint u, de sporter, in uw revalidatie om u zo snel mogelijk weer terug op uw oorspronkelijke sportniveau te krijgen. Iedere sporter heeft zijn eigen doelstelling en elke sport bezit zijn eigen sportspecifieke eigenschappen. Daarom wordt elke sporter binnen onze praktijk individueel benaderd.

Polsklachten of handklachten

Heeft u last van een pols- of handblessure? Hiervoor hebben wij een pols- en handtherapeut werkzaam in onze praktijk. Dit is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in klachten rondom de pols en hand. De pols- en handtherapeut kan uw spieren, gewrichten, botten, pezen, banden en huid behandelen zodat u snel weer terug op niveau bent. Voor meer informatie hierover gaat u naar de pagina pols- en handtherapie.

Masseren | Fysiotherapie Cuijk CentrumGaat u de Nijmegen Vierdaagse lopen?

De Vierdaagse van Nijmegen vindt plaats in juli en al ruim 10 jaar helpen wij wandelaars in hun voorbereiding op het wandelevenement en tijdens de tocht. Ter voorbereiding kunt u bij Fysiotherapie Cuijk Centrum adviezen en trainingen krijgen. Ook kunnen de deelnemers tijdens de Vierdaagse bij ons terecht voor een massage, blarenbehandeling en/of blessurebehandeling.

Behandelmogelijkheden Fysiotherapie Cuijk Centrum

Fysiotherapie Cuijk Centrum is gevestigd in Laco Sportcentrum Cuijk. Naast onze behandelruimtes hebben wij voor (sport)revalidatie en preventie het zwembad, de fitnessruimte en oefenzaal tot onze beschikking.

Heeft u last van een sportblessure, wilt u meer informatie over onze sportbehandelingen of het Vierdaagse totaalprogramma? Neem contact met ons op via 0485-313205 of info@fysiotherapiecuijk.nl. Langskomen kan natuurlijk ook!